Вільні радикали І ВАГІТНІСТЬ

суббота, 10 марта 2012 г.

Говорячи про загальну небезпеку впливу вільних радикалів на організм, учені не могли обійти цю проблему й у вагітних жінок, від здоров'я яких залежить майбутнє цілого покоління дітей. У результаті досліджень були виявлені наступні особливості утвореннявільних радикалів й їхнього впливу на організм матері й майбутньої дитини.

Відразу після зачаття в організмі жінки відбувається потужна гормональна перебудова. "Не очікуючи" подібних змін, тканини й органи випробовують певний стрес, у результаті якого різко підвищується кількість вільних радикалів, що атакують, крім іншого, клітини плаценти й ембріона
Збільшення кількості вільних радикалів під час вагітності пов'язане з різними причинами:
  • вільні радикали беруть участь у процесах синтезу прогестерона - гормону, відповідального за збереження й нормальний плин вагітності. Для синтезу прогестерона в більших кількостях необхідно більше вільних радикалів;
  • під час вагітності в умовах недоліку кальцію порушується процес утилізації продуктів обміну в клітині й, як наслідок, підвищується концентрація вільних радикалів;
  • надмірне й безконтрольне захоплення препаратами заліза також може стати причиною збільшення числа вільних радикалів.
Збільшення кількості вільних радикалів під час вагітності неодмінно приводило б до викиднів, якби природою не було запрограмовано спеціального "противорадикального" механізму, називаного антиоксидантной системою ( АОС ), механізм дії якої спрямований на блокування окислювання клітинних молекул вільними радикалами. В АОС входить ряд ферментів і речовин, які в результаті цілої послідовності реакцій знищують вільних радикалівАнтиоксиданти першими "зустрічають" радикали, зв'язуються з ними й віддають їм свої електрони, таким чином, знешкоджуючи їх. При цьому структура антиоксидантів залишається стабільної - вони не перетворюються в радикали ( як це зробили б будь-які інші молекули ).
Таким чином, при зростанні числа й активності вільних радикалів пропорційно росте й активність антиоксидантнойсистеми. Начебто б турбуватися не про що: організм сам себе захищає. Однак, на жаль, ресурси АОС не безмежні, і при надмірній радикальній активності вони досить швидко виснажуються й стають неспроможними. До чого це може привести? Дані свідчать про те, що надлишкове переокислювання може стати причиною, що провокує передчасний дозвіл вагітності
 

Антиоксиданти проти вільних радикалів
Лікарі давно знайшли спосіб цілеспрямованої боротьби з надмірним окислюванням за допомогою спеціальних речовин - антиоксидантів, що додатково надходять в організм із їжею або в складі спеціальних полівітамінних комплексів. Антиоксиданти віддають ненаситним радикалам свої електрони, при цьому залишаючись стабільними з'єднаннями. Таким чином, безперервний ланцюжок руйнування молекул припиняється
Найбільш значимими для майбутніх мамів антиоксидантами є відомі всім вітаміни А, Е и С, а також широко досліджуваний сьогодні мінерал - селенів. Всі ці компоненти входять ВАОС.

Вітамін А. Ця назва узагальнює кілька груп з'єднань: ретиноиды й каротиноиды. Розходження між ними зв'язані, головним чином, із зовсім різними джерелами надходження в організм й "місцями їхнього додатка".
Ретиноиды надходять в організм в основному із тваринною їжею й прісноводною рибою. Вони також утримуються в оптимальних кількостях у яйцях і молочних продуктах. При цьому чим більше продукти містять жиру, тим вище в них концентрація ретиноидов.
Ретиноиды відіграють виняткову роль у стимуляції росту й дифференцировки клітин ( як в ембріона, так й у дорослої людини ), у розвитку й функціонуванні кісткової й покривної тканин, а також забезпечують нормальну роботу зорового аналізатора: чіткість, контрастність, цветовосприятие.
Однієї з найбільш важливих функцій ретиноидов є виражена антиоксидантная активність. При цьому активність в окислювально-відновних процесах багато в чому залежить від достатності в організмі цинку, заліза й магнію. Тому харчування повинне бути збалансоване абсолютно по всім речовинам
При недостатності ретиноидов підвищується активність вільних радикалів, першим видимим результатом якої стає шелушение й сухість шкіри. Пізніше до цього приєднується й зниження зору у вечірній і нічний час доби. При цьому сповільнюється розвиток і дифференцировка тканин майбутньої дитини, порушується нормальне функціонування плаценти, що може викликати затримку внутрішньоутробного розвитку. У самих запущених випадках, залишених без корекції лікарями, А-вітамінна недостатність може привести навіть до вродженої патології - розщепленню верхнього піднебіння плода
У відмінності від ретиноидов, каротиноиды надходять в організм із рослинною їжею. Головним харчовим джерелом бетакаротина є морква, гарбуз, абрикоси ( і курага ), шпинат. Іншими різновидами каротиноидов багаті томати, брокколи, солодкий перець і кабачки
Сполученні продуктів, що містять каротиноиды, з жирами значно підвищує їхня засвоюваність. От чому рекомендується, є морква зі сметаною, гарбузову кашу на молоці й з вершковим маслом, салат з томатів і перців заправляти 10%-ний сметаною. Для підвищення доступності каротиноидов необхідна присутність харчових жирів. Найбільше ефективно доступність вітаміну А підвищується в присутності молочних жирів, тому й рекомендуються зметані заправлення, а не заправлення з рослинних масел. Можна сказати, що каротиноиды краще засвоюються з рослинним маслом, чим без нього, але краще зі сметаною, чим з рослинним маслом. Дефіцит каротиноидов в організмі проявляється тільки з одночасним дефіцитом ретиноидов, тому що ці з'єднання можуть взаимозамещать один одного в умовах дефіциту одного з них. Як тільки запаси обох видів з'єднань виснажені, з'являються ознаки їхнього недоліку, відомі під загальною назвою "ознаки дефіциту вітаміну А".
Вітамін Е. Самим популярним й універсальним антиоксидантом на сьогоднішній день, безперечно, є вітамін Е, або токоферол. Механізм його захисної дії полягає в наступному. Токоферол вбудовується в клітинну мембрану, таким чином, перешкоджаючи атаці вільних радикалів і руйнуванню клітин. Він також самостійно зв'язує вільних радикалів, зупиняючи ланцюгову реакцію окислювання
В останні роки з'являються всі нові дані про те, що, завдяки своєї антиоксидантной активності, вітамін Е перешкоджає передчасному старінню, розвитку атеросклерозу й пухлинних процесів, а також нормалізує подих на клітинному рівні
Основними джерелами токоферолу є рослинні масла й продукти, що містять їх по природі ( насіння, горіхи, крупи ) або по рецептурі ( хлібобулочні вироби, макарони, майонез ). Найбільш багаті вітаміном Е рапсове, бавовняне й соєве масла, а також мигдаль ( однак не слід зловживати горіхами через їх високий алергенний потенціал ).
Дефіцит вітаміну Е зустрічається вкрай рідко, через його широке поширення в продуктах харчування, але під час вагітності, коли підвищується загальний обмін речовин, можуть спостерігатися ознаки відносної Е-витаминной недостатності. Вони включають загальну слабість, зниження м'язової сили, сухість шкіри й деякі інші неспецифічні прояви
Вітамін З. По кількості одночасно виконуваних функцій в організмі вітамін З є безсумнівним лідером. По-перше, розглядаючи його антиоксидантные якості, варто відзначити, що аскорбінова кислота бореться з вільними радикалами і перекисами прямо, забезпечуючи надійний захист білків, жирів, ДНК і РНК ( генетичного матеріалу ) клітини. Вона захищає від окислювання життєво важливі клітинні ферменти, а також відновлює вітамін, що втратив свою активність, Е. По-друге, вітамін З відповідає за засвоєння й обмін більшості вітамінів і мінеральних речовин. По-третє, він бере участь у синтезі коллагеновых волокон - основи сполучної тканини, норадреналина ( гормону стресу, родинного адреналіну ) і серотонина ( біологічно активної речовини, що контролює апетит, сон, настрій й емоції ), жовчних кислот і багатьох гормонів. В останні роки отримані численні підтвердження участі вітаміну С у підтримці нормального імунітету
Основними джерелами вітаміну З є продукти рослинного походження. Особливо їм багаті шипшина, солодкий перець, обліпиха, чорна смородина, зелень, картопля й капуста
Для підвищення доступності вітаміну З необхідно пам'ятати про наступні його особливості. Найбільш насыщенны аскорбіновою кислотою периферичні ділянки рослин ( листи зелені, шкірка овочів і фруктів ). Однак навіть найвища концентрація вітаміну З може бути загублена при кулінарній обробці, через його особливу нестійкість. Так, при варінні супу губиться до 50%, а при жаренні - до 90% аскорбінової кислоти. Для запобігання вітамінних втрат існують деякі нюанси, які повинна враховувати майбутня мама. Знизити кулінарні втрати допоможе варення овочів ( наприклад, картоплі ) у шкірці. При цьому овочі варто додавати у вже киплячу воду й варити в каструлі, закритою кришкою
При дефіциті аскорбінової кислоти истончаются стінки судин, з'являється кровоточивость ясен, підвищується ламкість капілярів, наслідком чого може стати мелкоточечная сип на поверхні шкіри. Сама шкіра стає сухий, на ній з'являються "пупырышки", іменовані "гусячою шкірою". Подібний стан судин характерно й для плаценти, у результаті чого погіршується кровопостачання майбутнього дитини
Селенів Він є основним мікроелементом, що бере участь в антиоксидантной захисту організму. У складі клітинних ферментів селенів забезпечує знищення вільних радикалів у клітинах, захищає судини від активного окислювання азотистими шлаками, а також забезпечує активацію аскорбінової кислоти й вітаміну Е. Крім того, селенів бере участь у регуляції гормонів щитовидної залози, володіє детоксикационным властивістю відносно важких металів, що надходять в організм із навколишнього середовища, попереджає розвиток пухлин
Харчові джерела селен досить різноманітні. Він надходить в організм із зерновими, горіхами, м'ясом і зеленою цибулею. Найбільша кількість селен утримується в морепродуктах, м'ясі птаха, у сирі й молоці. В останні роки навчилися вирощувати збагачені селеном цибуля-порей і часник
Недолік селен розвивається порівняно рідко, в основному в людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, коли порушене усмоктування селен, як й інших компонентів, які людина одержує з їжею. До проявів дефіциту селен ставляться м'язова слабість, зниження маси тіла, ушкодження м'язової тканини серця, хворобливість суглобів і зниження імунітету

Антиоксиданти в косметиці

Дослідження довели високу ефективність антиоксидантів у боротьбі зі старінням шкіри. Крім традиційних вітамінів А, Е и С, у креми додають з'єднання, що буквально здійснили революцію в косметології наприкінці ХХ - початку ХХ століття:
Коэнзим Q-10, або убихинон, що втримується в природних рослинних маслах і горіхах, є потужним антиоксидантом, що перешкоджає передчасному старінню, що підвищує еластичність шкіри й зміст вологи в клітинах. Крім того, Q-10 сприяє відновленню токоферолу й збільшенню життєвого потенціалу клітин
Ретинол, як найсильніший антиоксидант, перешкоджає впливу на шкіру ультрафіолетових променів, захищаючи її від ефекту фотостаріння
Катехины (поліфеноли ) - антиоксиданти, виділені з екстрактів зеленого чаю. Катехины блокують дія радикалів, мають протизапальну й заспокійливу дію на шкіру, використаються в антивікові й солнцезащитных кремах
Антоцианы - речовини, виділені з виноградних кісточок. Здатні блокувати дія ферментів, що активують вільні радикали, а також, зв'язувати й виводити зі шкіри токсини

Прийом антиоксидантів під час вагітності

Надлишковий зміст в організмі речовин, що входять в антиоксидантную систему, можуть виявитися небезпечними. Про цьому варто пам'ятати майбутній мамі. Надмірне прагнення убезпечити майбутнього маляти може привести до негативних наслідків:
  • Добовою фізіологічною нормою вітаміну А є 0,8 мг. Значне медикаментозне перевищення цієї дози може привести до порушення розвитку ембріона, тому максимальне споживання вітаміну А повинне бути не вище трьох добових норм.
  • Добова потреба в токоферолі варіює від 8 до 12 мг. Гіпервітаміноз вітаміну Е точно не описаний, однак є дані про те, що при тривалому надмірному надходженні більших кількостей токоферолу знижувався імунітет і розвивалися вялотекущие, стійкі до антибіотиків інфекційні процеси. Крім того, високі дози токоферолу знижують свертываемость крові, що підвищує ризик розвитку кровотеч, у тому числі внутрішніх.
  • Гіпервітаміноз аскорбінової кислоти не зустрічається: надходячи в організм, вона негайно витрачається на різні потреби, а її надлишок виділяється бруньками. Добова норма вітаміну З дорівнює 50-70 мг. Однак перевищення вітаміну З більш ніж в 10 разів, пов'язане з його додатковим систематичним прийомом, підсилює ймовірність розвитку алергійних реакцій. Крім того, підвищується проникність судин, погіршується харчування тканин, внаслідок чого порушується функція плаценти.
  • Норми й потреба в селені точно не встановлені. Безпечним рівнем надходження є 50-200 мг/доба, але ця кількість строго індивідуально. При надмірному захопленні селеновими биодобавками може розвитися виражена токсична дія. Типовими симптомами отруєння селеном є підвищене випадання волось і ламкість нігтів, желтушность шкіри і її шелушение, анемія, втрата апетиту й зниження настрою. Із селеном треба бути особливо обережним вагітним жінкам, тому що негативний ефект від його застосування для майбутньої дитини може перевищувати негативний ефект впливу вільних радикалів: надлишок селен може викликати виражений тератогенный ефект, тобто провокувати формування пороків розвитку плода, часто не сумісних з життям дитини.
Щоб уникнути недоліку в антиоксидантах, перше, що повинна робити молода мама, - добре й повноцінно харчуватися. Свіжі фрукти й овочі, варене м'ясо, рибні блюда, достатня кількість молочних продуктів - от основа харчування під час вагітності. Надмірного надходження вітамінів і мікроелементів й їх наступних негативних впливів при споживанні їжі побоюватися не коштує й у жодному разі не треба себе цілеспрямовано обмежуватися
Необхідність майбутньої мами у вітамінних і мінеральних комплексах може визначити тільки лікар, що веде вагітність. Він же ( і тільки він! ) вправі призначити прийом антиоксидантів додатково.