Питна вода

вторник, 13 марта 2012 г.

Питна вода
Питна вода

Питна вода (рос. питьевая водаангл. potable [drinkable] waterнім. Trinkwasser n) — вода, в якій бактеріологічні, органолептичні показники та показники токсичних хімічних речовин перебувають в межах норм питного водопостачання:
  • Основна вимога до органолептичних властивостей води — відсутність неприємного запаху, смаку, кольору.
  • Мінералізація води за стандартом не повинна перевищувати 1 г/дм3, але для засушливих районів вода може вважатися доброю при мінералізації до 1 г/дм3, задовільною — від 1 до 2 г/дм3, допустимою для пиття — від 2 до 2,5 г/дм3, допустимою для пиття в крайніх випадках — від 2,5 до 3,0 г/дм3.
  • Твердість води (вміст йонів кальцію та магнію) не повинна перевищувати 7 ммоль/дм3 кількості речовини еквівалента,
  • Значення рН повинні бути в межах 6,5-9,5,
  • Концентрація нітратного йону не повинна перевищувати 45-50 мг/дм3 (у перерахунку на азот — бл. 10 мг/дм3).
  • Важливе значення має характеристика мікробіологічного стану П.в. (колі-індекс — не більше 3, колі-титр — не менше 300).
У питному водопостачанні підземні води мають значні переваги перед поверхневими, оскільки менше забруднені і характеризуються стійкішими хімічними властивостями.
Склад і властивості питної води в системах водопостачання повинні відповідати вимогам Державного стандарту "Вода питна".