Питна вода

суббота, 10 марта 2012 г.



Питна вода – це вода, яка придатна для вживання людиною внутрішньо і відповідає встановленим нормам якості. У разі невідповідності води стандартам, здійснюється її очищення і знезараження. Очищення води передбачає під собою звільнення води від завислих часток, каламутності, від невластивих їй кольору, запаху і смаку, від надмірного вмісту солей і газів. Очищення і знезараження води проводиться різними засобами, застосовуються фільтри з пористої речовини (вугілля, обпалена глина), хлор і т.п.

Найбільш придатними для господарсько-питного водопостачання, як правило, є глибокі підземні води (артезіанські, міжпластові). Їх відмінність – прозорість, відсутність організмів, постійна температура. Практично вся природна питна вода вимагає очищення та знезараження.
Якщо скласти список необхідних для життя речей, то питна вода, звичайно, його очолить. Без неї зовсім неможлива жодна з відомих форм життя.
Користь питної води в тому, що в людському організмі вона виконує такі найважливіші функції:
  • - зберігає структуру і функції ДНК;
  • - здійснює доставку кисню в клітини;
  • - питна вод важлива для виробництва протеїнів, що беруть участь в рості і відновленні тканин;
  • - дозволяє протеїнам перебудовувати структуру клітин;
  • - відіграє роль посередника при доставці поживних речовин;
  • - захищає кістки і суглоби;
  • - зволожує суглоби;
  • - є засобом для видалення шлаків з організму;
  • - питна вода дозволяє підтримувати електричну провідність клітин в нормі;
  • - регулює температуру тіла;
  • - забезпечує клітини водою;
  • - підтримує імунну систему;
  • - питна вода дозволяє підтримувати в нормі основний рівень метаболізму;
  • - відіграє роль провідника при виведенні вільних радикалів з організму;
  • - питна вода – це важливий компонент травних соків.
Для того, щоб добре себе почувати, людина повинна вживати тільки чисту якісну питну воду. Учені давно встановили прямий зв'язок між якістю питної води і тривалістю життя. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я близько 80% хвороб людини викликається вживанням для питних потреб неякісної води.
Якісна питна вода не повинна мати шкідливих для людини речовин, і повинна містити корисні мінерали, які необхідні для нормальної життєдіяльності нашого організму.
Питна вода – джерело життя, визначальний фактор Вашого здоров'я і довголіття. Вода супроводжує людину протягом усього дня і тому її присутність є природною, звичною, а тому непомітною.

  

Склад питної води

Що ми знаємо про воду? Не так вже й багато, як здається на перший погляд. Вчені стверджують, що в природі налічується сорок вісім видів води. І кожен з цих видів має унікальну форму і властивості, зумовлені притаманною лише цьому водному типу енергією. У кристалах будь-якого типу води ніколи не припиняється рух молекул. Така ж циркуляція безперервно відбувається в живих організмах і стеблах рослин. Вода ж відіграє в них роль розчинника, в якому відбуваються всі елементарні процеси життєдіяльності організму. Крім того, вона й сама є продуктом обміну речовин, що відбувається в живій клітині.
Чим вища концентрація води у складі рідин організму, тим швидше отримують поживні речовини його клітини, йдуть процеси відновлення і активніше поповнюються енергетичні запаси цього організму. Простіше кажучи, вода – це базис для організації життєдіяльності і основний учасник провідних біохімічних перетворень в біологічній структурі. Що стосується людського організму, то вона є в кожній його частині – шкірі, м'язах, корі головного мозку і навіть в зубній емалі. Ми постійно маємо потребу в придатній для пиття воді, так як зневоднення порушує водно-сольовий баланс, а це загрожує розвитком надзвичайно небезпечних патологій.
Мінеральний склад питної води дуже важливий. Людина зазвичай п'є воду, в якій на один літр припадає від 0,02 до 2 грамів мінеральних речовин. Найважливішу роль у біологічних процесах організму відіграють йод, кальцій, фтор, хлор, селен та багато інших речовин, які входять в склад питної води. Їх недостача або надлишок може створити серйозні проблеми зі здоров'ям, а в деяких випадках навіть спровокувати епідемії важких захворювань.
Дистильована вода для пиття не годиться, тому що вона не містить необхідної кількості мінеральних елементів і може порушити обмін речовин. Не підходить для пиття і надмірно жорстка вода – вона негативно впливає на органи травлення, і сильно м'яка – вона створює мінеральний дисбаланс в організмі. У цілому ж, якісна питна вода – це артезіанська вода або вода з прісноводних джерел, очищена від механічних домішок і бактеріальних та хімічних забруднень. При цьому вона не повинна містити домішок хлору або якихось інших токсичних речовин.
Вода, яка тече з крана, знезаражується хлором, тому в ній завжди є сполуки хлору в значних кількостях. Вживання водопровідної води в якості питної, навіть якщо вона прозора, вкрай небажане. Швидкої шкоди здоров'ю вона не завдасть, але, повільно підточуючи його, з часом може спровокувати масу досить суттєвих і навіть смертельних захворювань. Органічні речовини, які містяться в такій воді, при з'єднанні з хлором утворюють канцерогени, які сприяють утворенню клітин раку. Сильна отрута, діоксин, утворюється і при кип'ятінні хлорованої води. Тому перед тим, як вживати воду з-під крана в якості питної, її слід неодмінно фільтрувати.
Оптимальним же варіантом, щоб уникнути негативних явищ в результаті вживання неякісної води, буде пити мінеральну або бутильовану воду кімнатної температури. Правильно розрахована її щоденна кількість є профілактичним засобом від багатьох захворювань.

Скільки потрібно пити води

Скільки пити води в день, кожен з нас може розрахувати самостійно. У середньому, її щоденний об’єм складає тридцять – сорок грам на кожний кілограм ваги тіла. Приміром, якщо людина важить шістдесят кілограмів, то вона повинна випивати близько двох з половиною літрів води на день, сімдесят кілограм – близько трьох літрів, і так далі. Одним словом, для того, щоб мінеральний обмін в організмі дорослої людини з нормальною масою тіла та гарним здоров'ям відбувався збалансовано, їй потрібно вживати не менше двох літрів води на добу.
Пити її доцільно не тільки для вгамування спраги, а й за певною системою, що дозволяє постачати організму необхідну кількість мінеральних речовин. Орієнтовна схема такого прийому води така: після пробудження вранці випивають близько двох склянок води, вдень – один стакан за півгодини до їжі, і один стакан – через дві з половиною години після їжі. Під час їжі і безпосередньо перед сніданком, обідом або вечерею пити воду не рекомендується, так як вона ускладнює процес перетравлення їжі. Краще вживати в цей час якісь кислі напої.
При наявності якихось захворювань щоденна кількість води коректується у відповідності з лікуванням цих захворювань. Тому її об’єм потрібно визначати після консультації з лікарем.